Yritys

Historia

Mecastep Oy on sisäilmahaittojen poistoon keskittynyt asiantuntijayritys ja kotimaisten Sterimat-ilmanpuhdistimien kehitys- ja markkinointiyhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 1999 ja sen kotipaikka on Lahti.

Nerokkaasta laiteinnovaatiosta kasvoi menestystuote

Sterimatin tarina alkoi 1990-luvun lopulla, kun lahtelaisen keksijä Ilkka Kaivola ryhtyi kehittämään UV-C -säteilyyn perustuvaa tehoilmanpuhdistajaa. Laitteen tuli poistaa ilmasta kaikki orgaaniset epäpuhtaudet kuten homeitiöt, bakteerit ja virukset. Idea kehitystyöhön syntyi Kaivolan täydentäessä tuotekehitystaitojaan Teknillisen korkeakoulun Lahden keskuksen järjestämässä tuotekehitysasiantuntija-koulutuksessa.

 

Sterimat aikaansa edellä

Kaivola jatkoi ilmanpuhdistuslaitteen kehitystyötä toimiessaan hautomoyrittäjänä Lahden Teknologiahautomossa. Työn tuloksena syntyi Sterimat, joka palkittiin mm. Keksintösäätiön ja Teknologiasta Tuotteeksi -säätiön tunnustuspalkinnoilla vuonna 1999. Jälkimmäisen tunnustuspalkinnon saajan valintaprosessiin osallistui Kari Vuorimaa, joka työskenteli tuolloin Lahden Seudun Yrityskeskus Oy:ssä.

Kaivola perusti Sterimat Oy:n kaupallistamaan tuotetta, mutta epäonnistui. Tuoteinnovaatio oli yksinkertaisesti aikaansa edellä, eikä tuolloin vielä ymmärretty tai tunnustettu kosteusvaurioiden aiheuttamia terveydellisiä haittoja rakennusten sisäilmalle. Toimintansa aikana Sterimat Oy valmisti ja toimitti joitain kymmeniä laitteita – ja sai poikkeuksetta käyttäjiltä positiivista palautetta laitteen toiminnasta ja tehosta!

Asenteiden ja tekniikan uudelleenmuotoilun aika

Vuoden 2008 aikana Kari Vuorimaa kiinnitti huomiota lehdissä usein esiintyneisiin artikkeleihin lahtelaisen koulun sisäilmaongelmista. Missä on Kaivola ja Sterimat? Miksei missään näy mainintaa, että näihin ongelmiin on välitön ensiapu olemassa? Aikana ihmeteltyään Vuorimaa päätti etsiä Kaivolan ja tiedustella asiaa. Nämä keskustelut johtivat nopeasti siihen, että Mecastep Oy osti Kaivolalta kaikki tuoteoikeudet laitteeseen. Sterimatille tehtiin tekninen uudelleensuunnittelu.

Laitteen rakennetta muutettiin helpommin valmistettavaksi ja samalla lisättiin alkuperäisestä laitteesta puuttunut aktiivihiilikasetti kaasumaisten haitta-aineiden poistamiseksi. Alkuperäisen laitteen ydin, UV-C -kammio, pidettiin tarkasti ennallaan, koska sen toiminta ja teho oli tutkittu ja todennettu.

Uudelleen muotoillun Sterimatin toimitukset alkoivat toukokuussa 2009. Ensimmäiset kaksi vuotta olivat erittäin haasteellisia vaikka tutkittua faktaa ja referenssejä olikin olemassa. Näytti siltä, että aika laitteelle ei ole vieläkään kypsä. Erinomaisten käyttökokemusten myötä mm. Lahti päätyi käyttämään Sterimatia ongelmakohteissa. Myös monissa muissa kunnissa laitteiden vaikutus huomattiin, ja nopea kasvu alkoi.

Tänä päivänä Sterimat-ilmanpuhdistuslaitteet turvaavat päivittäin tuhansien ihmisen sisäilmaa ja määrä kasvaa jatkuvasti. Innovatiivisen keksijän ideasta on syntynyt todellinen apu sisäilmahaittojen hallintaan!

Kari Vuorimaa, toimitusjohtaja, Mecastep Oy