Referenssit

Koulut ja päiväkodit

 

Sterimatilla lisää aikaa koulujen homehaittojen korjaamiseen

Tuhansien suomalaisten koulujen tapaan lahtelaisissa kouluissa kärsitään sisäilmaongelmista mutta korjauspäätöksiä joudutaan odottamaan pitkäänkin. Ongelma on saatu tehokkaasti hallintaan Sterimatin laitteilla, jotka tuottavat ja ylläpitävät puhdasta sisäilmaa luokkahuoneessa. Lahden kaupungilla on ollut tai on käytössä useita kymmeniä Sterimat-puhdistuslaitteita.

Kiveriön koulu, Lahti

Sterimat-sisäilmanpuhdistimet puhdistivat Kiveriön ala-asteen sisäilmaa, jolloin koulun toimintaa pystyttiin hankalissa olosuhteissa jatkamaan. Kosteusvaurioista kärsivä koulurakennus päätettiin lopulta lakkauttaa.

Jalkarannan koulu, Lahti

Ilma luokassa raikkaampi (opettaja Harri Kampman)
Ilma luokassa selvästi raikkaampi. Aamulla ei ensimmäisenä tarvitse mennä nenästä pitäen avaamaan ikkunaa ja odottamaan tunkkaisen ilman tuulettumista (opettaja opettaja Riitta Hauvala)

Myllypohjan koulu, Lahti

Koulussamme oli merkittäviä sisäilmaongelmia mm. aamuisin kitkerä haju luokissa, joka oli ennen tuntien aloittamista tuuletettava. Kaupungin tilakeskus tilasi tutkimukset ongelmien paikantamiseksi ja samaan aikaan Sterimatit ongelmaluokkiin. Laitteista saatiin välitön apu ja ongelmat pysyvät kurissa kun odotellaan tuloksia tutkimuksista ja tietoa korjaustoimenpiteistä. (rehtori Auvo Nieminen).

Opettajien kommentteja: Ilmasta puutu kitkerä haju aamuisin. Ei tarvitse ensimmäisenä aamulla tehdä tuuletusta. Vakavasti allergisten lasten oireet helpottavat luokassa (laitteet asennettu keväällä lepän siitepölyaikaan). Jaksaminen on parantunut. Myös lapset ovat kokeneet ilman parantuneen.

Salinkallion koulu, Lahti

Sterimatin asennuksen jälkeen ääni on alkanut kestää ja silmäoireet helpottaneet omassa luokassa. Oireita kuitenkin tulee muualla rakennuksessa. Lapset ovat kokeneet luokan ilman selvästi paremmaksi. (opettaja Outi Rönkä)

 

Referenssitarina

Sterimatista helpotusta palveluneuvojan astmaan

 

Saara Bitter on tyytyväinen Sterimatiin. – Työkaverinikin sanovat, että työhuoneeni ilma on nyt selvästi parempi kuin ennen, Saara Bitter kertoo.

Riihimäkeläinen Saara Bitter on yksi monista onnellisista, joka on saanut konkreettista helpotusta elämäänsä Sterimat-ilmanpuhdistajasta. Hän kannustaa kaikkia sisäilmasta terveysoireita saaneita kokeilemaan, helpottaisiko homeilman puhdistaja myös heidän oireitaan.

Saara Bitter työskentelee Riihimäen kaupungin vanhuspalveluissa muistisairaiden vanhusten palveluneuvojana. Vuonna 2010 hänellä alkoi sairastelukierre pitkittyneine poskiontelotulehduksineen, sen jälkeen kova yskä, johon mikään lääkitys ei tehonnut. Elämänsä ensimmäisen, useisiin sairaalahoitojaksoihin johtaneen astmakohtauksen Bitter sai kesällä 2012. Oireiden aiheuttajaksi epäillään huonoa sisäilmaa.
Seurasi puolen vuoden sairausloma. Pahimmassa vaiheessa Bitterin astmaa hoidettiin 13:lla eri lääkkeellä, ja elämä kotona onnistui ainoastaan hengittämällä kuusi kertaa päivässä astmalääkettä höyryhoitolaitteen ja hengitysmaskin avulla. Sairauslomansa aikana Bitter kävi joitakin kertoja työhuoneessaan – ja alkoi välittömästi yskiä, ja ääni meni painuksiin.

Sairausloman jälkeen Bitter aloitti työt tekemällä puolikasta työaikaa. Kuullessaan mahdollisuudesta kokeilla Sterimat-ilmanpuhdistajaa hän ei innoissaan taputtanut käsiään.

– Suhtauduin skeptisesti mahdollisuuteen, että laitteesta olisi apua. Ajattelin vähän niin, että ”kokeillaan nyt sitten tämäkin”, hän muistelee, nyt jo huvittuneena.
– Käsitykseni mukaan Riihimäen kaupunki oli päättänyt ottaa yhden ilmanpuhdistajan koekäyttöön, ja esimieheni aktiivisuuden ansiosta puhdistaja päätettiin sijoittaa minun työhuoneeseeni.
Ilmanpuhdistaja sijoitettiin työhuoneen oven suuhun ja ajastettiin olemaan päällä yötä-päivää: päivän hiljaisemmalla, yön suuremmalla teholla.

Kun Sterimat oli ollut käytössä noin viikon ajan, Saara Bitter huomasi jotakin: hakkaava yskä oli poissa. Viikon kuluttua ilmanpuhdistajan käyttöönotosta myös keuhkojen toimintakykyä mittaavien PEF-mittausten arvot alkoivat parantua.
Kun Sterimatin käyttöönotosta oli kulunut pari kuukautta, Bitteriä ei yskittänyt enää lainkaan eikä hänen äänensä mennyt painuksiin, vaikka palveluneuvoja työnsä vuoksi puhuu miltei koko ajan. Mikä parasta, myös astmalääkitystä oli voitu vähentää.

– Fiilikset ovat hyvät! Ilmanpuhdistajasta on ollut konkreettista apua; työkaverinikin sanovat, että työhuoneeni ilma on nyt selvästi parempi kuin ennen, Bitter kertoo.
– Ei pidä luovuttaa! Ellei työnantaja huomaa tarjota ilmapuhdistajaa, kannattaa olla aktiivinen ja pyytää laitetta kokeiltavaksi.

Sterimat-homeilmanpuhdistaja täyttää tiukimmatkin hyvän sisäilman vaatimukset, ota yhteyttä!

Muut referenssit

 

Äänekosken kunta
Akavan erityisalat ry
Espoon kaupunki
Haapajärven kaupunki
Hartolan kunta
Helsingin kaupunki
Hollolan kunta
HUS
Inex Partners Oy
Joensuun kaupunki
Joutsan kunta
Kangasniemen kunta
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Kirkkonummen kunta
Kokkolan kaupunki
KOY Aatoksenkulma
KOY Kuopion kuninkaank. 22
KOY Ohrahuhdantie 4
Kuopion ev.lut.srk
Lahden Hallit Oy
Lahden kaupunki
Lakan Betoni
Lapinlahden kunta
Lappeenrannan kaupunki
Mikkelin kaupunki
Niiralankulma Oy
Nivalan kaupunki
Nordea Pankki Oyj
Ovenia Oy
P-H Koulutuskonserni-kuntayhtymä
Pieksämäen kaupunki
Pietarsaaren kaupunki
Pirjo Koto
Premekon Kiinteistöt Oy
PS Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Quantum Eesti AS
Rautalammin kunta
Realia Management
Saarijärven kunta
Saimaan Teollisuuspuhdistus Oy
Seinäjoen kaupunki
Senaatti-Kiinteistöt
Senaatti-Kiinteistöt Jyväskylä
Siilinjärven kunta
Sotkamon kunta
Suomen Yliopistokiinteistöt
SV Vacuum Service
Turun kaupunki
Varkauden kaupunki
Würth Oy